Personal Data Protection Notice

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE
The Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) which came into effect on 15th November 2013 is aim to regulate the processing of personal information in commercial transaction and to safeguard the interest of individuals. This PDPA notice is issued to all our immediate and/or prospective customers, suppliers and employees and explains how we collect and handle your personal information in accordance with PDPA.

1. Collection and Use of Personal Data
In the course of your dealings with Khalidza Resources Sdn Bhd and/or any it’s subsidiaries (“KHALIDZA RESOURCES”), you may be requested to provide your personal data (“Personal Data”) to enable us engage into commercial transaction or to communicate with you and to deliver to you the necessary notices on the services and/or products related to our business. They may also combine with other information in order to improve KHALIDZA RESOURCES’ products and services.

2. Personal Data
We may collect a variety of your Personal Data, from yourself and may be from other available sources in respect of which you have consented and/or where not otherwise restricted. The Personal Data collected may include but not limited to your:-

a. Name;
b. Identity card number;
c. Nationality;
d. Gender;
e. Marital Status;
f. Race ;
g. Postal address;
h. Telephone and fax number;
i. Email address;
j. Occupation;
k. Medical information;
l. Salary;
m. Contact preference;
n. Personal bank account information;
o. Credit card information; and
p. Employer’s information.

The list may include other Personal Data depending on the nature of dealings or transactions.

3. Purpose of Collection and Disclosure of Personal Data
We collect the Personal Data for the following purposes:
a. To assess and evaluate your requirements for services offered by us;
b. To deliver notices, emails, letters or telecommunication means (telephone calls, SMS messages or social chat applications) or internet social media on our services or products and the marketing of such services or products whether present or future, to you;
c. To maintain our record of our customers and prospective customers for internal purposes such as auditing, data analysis, market research and for our internal record keeping;
d. To prepare and execute the necessary agreement and/or contract with you;
e. To assess and investigate the credit, financial background as and when deemed necessary;
f. To prevent crime (including but not limited to fraud and money-laundering);
g. To evaluate and process your application under any of our programme or any job application;
h. To share your Personal Data with third party and to comply with any legal or regulation requirements relating to our provision of services and/or products and to make the necessary disclosures under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court-order, by-law, guideline, circular, code applicable to us;
i. For such other purposes which you have consented; and
j. For all other purposes in relation to or incidental to the above.
The Personal Data collected will be retained by us for the duration permitted/required under Malaysian law, which may extend to periods after termination of your contractual relationship with us.

4. Access to Information
You have the right to:
a. make any inquiries or complaint or request access or correction of the Personal Data;
b. communicate to us your objection to the use of the Personal Data for any reasonable purposes;
c. withdraw, in full or in part, your consent, subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and reasonable time period.
You may request for access to your Personal Data for any complaint or correction by submitting a written request to us through:
KHALIDZA RESOURCES SDN BHD
HEAD OFFICE
POYA@Empire Shopping Gallery
UG29, Upper Ground
Empire Shopping Gallery
Jalan SS16/1
47500, Subang Jaya
Selangor, Malaysia

+603 5631 9322
info@poya.com.my
www.poya.com.my

Administrative charge may be imposed for any request under item 4(a) and 4(b) above.

However, we reserve the right to decline to process request that are unreasonably repetitive, jeopardize the privacy of others, are extremely impractical, or for which access is not otherwise required by law.

5. Consequences of Refusal / Failure to Provide Personal Data
The Personal Data provided to us are wholly voluntary in nature and failure to provide the Personal Data may result in the following:
a. The inability of parties to formalize any contract and/or agreement and/or transaction in relation to our property, products and/or services, to facilitate construction or to hire human resource;
b. The inability for us to provide you with the information, notices, services and/or products requested;
c. The inability to comply with any applicable law, regulation, direction, court order, by laws, guidelines and/or codes applicable to us.

6. Security and Protection of Personal Data
The Personal Data provided to us will be kept confidential and KHALIDZA RESOURCES takes the necessary precautions, both administrative and technical to safeguard your Personal Data against loss, theft, misuse and unauthorized access, disclosure, usage, alteration or destruction.

7. Disclosure
Under certain circumstances, it may be required to disclose your Personal Data to third parties. Third parties to whom your Personal Data may be disclosed by us are as follows:-
a. Any persons directed or consented to by you;
b. A party whom disclosure is provided for under law or required by an authority;
c. Our data processors i.e. third party who we engage to process personal data on our behalf including but not limited to archival storage, data entry service providers, banks and financial institutions etc;
d. Auditors, consultants, accountants, lawyers or advisors; and
e. Any person to whom disclosure is, in our estimation, necessary and/or reasonable in the circumstances.

8. Disclaimer
a. The accuracy and completeness of your Personal Data is dependent on the information provided. We will assume that the information provided is accurate, up to date and complete unless informed otherwise.
b. Where any third party information is provided to us including but not limited to employer, colleagues, family information, it is our assumption that such information is accurate, up to date and complete and that you have obtained the necessary consent to disclose the same.

9. Languange
In accordance to Section 7(3) Personal Data Protection Act 2010, this Notice is issued in both Bahasa Malaysia and English languages. In the event of any inconsistency, the English language version of this notice shall prevail.

10. Changes to this Notice
KHALIDZA RESOURCES reserves the right to update and amend this notice from time to time to comply with or be consistent with changes in applicable law and legislations as well as our business operations or policies. Any changes will be posted on our website from time to time.
 
 
 
NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI
Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Akta (“PDPA”) yang berkuat kuasa pada 15 November 2013 adalah bertujuan untuk mengawal selia pemprosesan maklumat peribadi dalam transaksi komersial dan untuk melindungi kepentingan individu. Notis Perlindungan Data Peribadi dikeluarkan kepada semua pelanggan sedia ada dan/atau bakal pelanggan, pembekal dan pekerja dan menerangkan bagaimana kami mengumpul dan menguruskan maklumat peribadi anda mengikut PDPA.

1. Pengumpulan dan Penggunaan Data Peribadi
Dalam urusan anda dengan KHALIDZA RESOURCES Holdings Berhad dan/atau anak-anak syarikat Kumpulan KHALIDZA RESOURCES (“KHALIDZA RESOURCES”), anda mungkin diminta untuk memberikan data peribadi anda (“Data Peribadi”) untuk membolehkan kami menjalankan urusniaga perdagangan atau untuk berkomunikasi dengan anda dan untuk menyerahkan kepada anda notis-notis yang diperlukan untuk perkhidmatan dan/atau produk yang berkaitan dengan perniagaan kami. Ianya juga boleh digabungkan dengan maklumat lain untuk memperbaiki produk dan perkhidmatan KHALIDZA RESOURCES.

2.Data Peribadi
Kami mungkin mengumpul pelbagai data peribadi, dari diri anda sendiri dan mungkin daripada sumber-sumber lain yang sedia ada yang mana anda telah bersetuju dan/atau jika selainnya terhad. Data peribadi yang dikumpul mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada: –
a. Nama;
b. Nombor kad pengenalan;
c. Warganegara;
d. Jantina;
e. Taraf Perkahwinan;
f. Bangsa;
g. Alamat;
h. Nombor telefon dan faks;
i. Alamat e-mel;
j. Pekerjaan;
k. Maklumat perubatan;
l. Gaji;
m. Maklumat untuk dihubungi;
n. Maklumat akaun bank peribadi;
o. Maklumat kad kredit; dan
p. Maklumat majikan.

Senarai ini mungkin termasuk lain-lain Data Peribadi bergantung kepada jenis urus niaga atau transaksi.

3.Tujuan Pengumpulan dan Pendedahan Maklumat Peribadi
Kami mengumpul Data Peribadi bagi maksud yang berikut:
a. Untuk menilai keperluan anda untuk perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami;
b. Untuk menyampaikan notis, e-mel, surat atau kaedah telekomunikasi (panggilan telefon, teks mesej atau aplikasi sembang sosial) atau media sosial internet mengenai perkhidmatan atau produk kami dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut sama ada pada masa kini atau masa hadapan, kepada anda;
c. Mengekalkan rekod pelanggan-pelanggan kami dan bakal pelanggan untuk tujuan dalaman seperti audit, analisa data, penyelidikan pasaran dan penyimpanan rekod dalaman;
d. Untuk menyediakan dan melaksanakan perjanjian dan/atau kontrak yang diperlukan dengan anda;
e. Untuk menilai dan menyiasat kredit, latar belakang kewangan dan apabila dianggap perlu;
f. Untuk mencegah jenayah (termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan dan pengubahan wang haram);
g. Untuk menilai dan memproses permohonan anda di bawah mana-mana program atau mana-mana permohonan kerja;
h. Untuk berkongsi Data Peribadi anda dengan pihak ketiga dan mematuhi mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan peruntukan perkhidmatan kami dan/atau produk dan untuk membuat pendedahan yang diperlukan di bawah kehendak mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod berkenaan kepada kami;
i. Bagi apa-apa maksud lain yang anda telah benarkan; dan
j. Bagi segala maksud lain berhubung dengan atau bersampingan dengan di atas.
Data peribadi yang dikumpul akan disimpan oleh kami untuk jangka masa yang dibenarkan/dikehendaki di bawah undang-undang Malaysia, yang boleh sampai tempoh selepas penamatan hubungan kontrak anda dengan kami.

4.Akses Kepada Maklumat
Anda mempunyai hak untuk:
a. Membuat sebarang pertanyaan atau aduan atau permintaan akses atau pembetulan Data Peribadi;
b. Menyampaikan kepada kami bantahan anda dengan penggunaan Data Peribadi bagi apa-apa tujuan yang munasabah;
c. Menarik diri, sebahagian atau sepenuhnya atau dalam kebenaran anda, tertakluk kepada apa-apa sekatan undang-undang yang terpakai, syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah.

Anda boleh meminta akses kepada Data Peribadi anda untuk sebarang aduan atau pembetulan dengan mengemukakan suatu permintaan bertulis kepada kami melalui:

KHALIDZA RESOURCES SDN BHD
HEAD OFFICE
POYA@Empire Shopping Gallery
UG29, Upper Ground
Empire Shopping Gallery
Jalan SS16/1
47500, Subang Jaya
Selangor, Malaysia

+603 5631 9322
info@poya.com.my
www.poya.com.my

Caj pengurusan mungkin dikenakan bagi apa-apa permintaan di bawah perkara 4 (b) dan 4 (b) di atas.
Walau bagaimana pun, kami mempunyai hak untuk menolak permintaan proses yang tidak munasabah berulang-ulang, menjejaskan privasi orang lain, amat tidak praktikal, atau yang mana akses tidak dikehendaki selain oleh undang-undang.

5.Akibat Keengganan/Kegagalan Menyediakan Data Peribadi
Data Peribadi yang diberikan kepada kami adalah kesemuanya bersifat sukarela dan kegagalan memberi Data Peribadi boleh menyebabkan yang berikut:
a. Ketidakupayaan pihak kami untuk merasmikan apa-apa kontrak dan/atau perjanjian dan/atau transaksi berhubung dengan harta, produk dan/atau perkhidmatan kami, untuk memudahkan pembangunan atau urusan sumber manusia;
b. Ketidakupayaan kami untuk menyediakan anda dengan maklumat, notis, perkhidmatan dan/atau produk yang diminta;
c. Ketidakupayaan untuk mematuhi mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan dan/atau kod yang terpakai kepada kami.

6.Keselamatan Dan Perlindungan Data Peribadi
Data Peribadi yang diberikan kepada kami akan dirahsiakan dan KHALIDZA RESOURCES mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu, samada pentadbiran atau teknikal untuk melindungi Data Peribadi anda terhadap perkara-perkara seperti kehilangan, kecurian, penyalahgunaan dan akses yang tidak dibenarkan, pendedahan, penggunaan, pengubahan atau pemusnahan.

7. Pendedahan
Di dalam keadaan tertentu, ia mungkin diperlukan untuk mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga. Pihak ketiga yang Data Peribadi anda mungkin didedahkan oleh kami adalah seperti berikut: –
a. Mana-mana orang yang diarahkan atau dipersetujui oleh anda;
b. Pihak yang pendedahan yang diperuntukkan di bawah undang-undang atau yang dikehendaki oleh suatu kuasa;
c. Pemproses data iaitu pihak ketiga yang terlibat untuk memproses data peribadi bagi pihak kami termasuk tetapi tidak terhad kepada penyimpanan arkib, pembekal perkhidmatan kemasukan data, bank-bank dan institusi kewangan dan lain-lain;
d. Juruaudit, perunding, akauntan, peguam atau penasihat; dan
e. Mana-mana orang yang kepadanya pendedahan itu adalah, dalam anggaran kami, perlu dan/atau yang mengalami keadaan itu.

8. Penafian
a. Ketepatan dan kesempurnaan Data Peribadi anda bergantung kepada maklumat yang diberikan. Kami akan menganggap bahawa maklumat yang diberikan adalah tepat, terkini dan lengkap kecuali dimaklumkan sebaliknya.
b. Jika apa-apa maklumat pihak ketiga yang diberikan kepada kami termasuk tetapi tidak terhad kepada majikan, rakan sekerja, maklumat keluarga, ia adalah andaian kita bahawa maklumat tersebut adalah tepat, terkini dan lengkap dan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran yang diperlukan untuk mendedahkan maklumat itu.

9. Bahasa
Menurut Seksyen 7(3) Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Notis ini dikeluarkan dalam ke dua-dua Bahasa Malaysia dan Inggeris. Di dalam keadaan di mana terdapat ketidakseragaman, versi Bahasa Inggeris Notis ini akan digunapakai sebagai dokumen muktamad.

10. Pindaan Dasar
KHALIDZA RESOURCES berhak untuk mengemaskini dan meminda notis ini dari semasa ke semasa untuk mematuhi atau menyelaraskan dengan perubahan dalam undang-undang dan perundangan serta operasi perniagaan kami atau polisi. Sebarang perubahan akan dipaparkan di laman web kami dari semasa ke semasa.